Participare Eco-SIRIUS la Forumul „Schimbarea climatică prin ochii copiilor” 2023

Asociația Astronomică SIRIUS a primit la începutul acestui an invitația de participare la ediția a II-a a Forumului Internațional de Mediu al copiilor „Schimbarea climatică prin ochii copiilor”, organizat de „Fondul pentru Securitate Climatică”, Moscova.
Scopul Forumului este de a populariza atitudinea atentă față de mediu, de a încuraja participarea copiilor și adolescenților la activități creative și de voluntariat. După cum este cunoscut, Asociația Astronomică SIRIUS – Membru al Rețelei Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, desfășoară activități de promovare a protecției mediului prin intermediul structurii Eco-SIRIUS.
Termenul de trimitere a lucrărilor de concurs pentru participarea la etapa finală, a fost 15 septembrie 2023. Îndrumați de prof. Iulian Mancaș – Clubul Copiilor „Spiru Haret” și prof. Adrian Dodonete – Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, elevii bârlădeni au participat cu lucrări la secțiunile: Concurs de proiecte și lucrări de cercetare privind prevenirea sau adaptarea la schimbările climatice; Concurs de desene dedicat problemei schimbărilor climatice, efectelor acesteia și modalităților de adaptare la acestea; Concurs de rapoarte privind problemele de mediu; Concurs de obiecte de artă din materiale reciclabile; Concurs cu cele mai bune exemple de activități de voluntariat ecologic.
Cei 6 participanți Eco-SIRIUS la categoria de vârstă 13 – 17 ani, elevi la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad / Clubul Copiilor „Spiru Haret”, au obținut titlul de CÂȘTIGĂTOR:
-Iftemie Mihnea, clasa a XI-a, secțiunea „Eco-Young-Naturalists”
-Ioan Răzvan Paul, clasa a XI-a, secțiunea „Climate change through children’s eyes”
-Ioan Vlad Ionuț, clasa a XII-a, secțiunea „Climate change through children’s eyes”
-Lupu Sabin, clasa a XI-a, secțiunea „Eco-Handicrafts”
-Oprea Mihail, clasa a X-a, secțiunea „Eco-Handicraft”
-Oprea Rafael, clasa a X-a, secțiunea „Eco-safety”
Felicitări tinerilor ecologiști Eco-SIRIUS și cadrelor didactice îndrumătoare, pentru
rezultatele deosebite obținute la această competiție internațională! Manifestarea a oferit elevilor posibilitatea de exprimare a atitudinii lor față de mediu prin creativitate, munca de cercetare și activități utile din punct de vedere social.
Mulțumim doamnei Anna Krel, coordonatoarea proiectului „Forumul internațional pentru mediu pentru copii”, pentru buna colaborare și comunicare pe tot parcursul derulării proiectului! Certificatul primit de AAS de la organizatori, evidențiază o mare contribuție la formarea unei culturi ecologice la copii și adolescenți, recunoașterea importanței problemelor schimbărilor climatice.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM