O nouă participare AAS la campania IASC

International Astronomical Search Collaboration (IASC) este un program care oferă date astronomice de înaltă calitate cetățenilor din întreaga lume dornici să activeze ca oameni de știință. Acești cetățeni sunt capabili să facă descoperiri astronomice originale și să participe la astronomie practică. Acest serviciu este oferit gratuit!

Campaniile de căutare de asteroizi reprezintă principalul obiectiv al IASC. O „campanie” este un eveniment de o lună în care echipele caută asteroizi. Dacă poți face aceste lucruri, grupul tău va reuși să detecteze noi asteroizi din Centura Principală și să facă observații importante de obiecte din apropierea Pământului.

Utilizând Astrometrica, echipele au identificat în perioada 24 iunie – 18 iulie 2022, în imaginile furnizate de Institutul pentru Astronomie (IfA) de la Universitatea din Hawaii, semnăturile adevărate. Participanții au avut în vedere că nu toate obiectele în mișcare din aceste imagini sunt asteroizi și au pregătit un raport MPC prntru organizatorii campaniei.

Detectările de asteroizi realizate de participanții la campania IASC nu au fost evidențiate mai întâi de procesarea automată a telescopului de sondaj. Aceste detecții sunt foarte importante deoarece reprezintă asteroizi care altfel nu ar fi fost detectați. Există două tipuri de detecții. Detectări preliminare: Acestea sunt detecții care par a fi valide, dar care nu au fost pe deplin verificate de Minor Planet Center. Detectările preliminare nu reprezintă neapărat o descoperire de asteroizi. Detectări provizorii: Acestea sunt detecții care au fost verificate de Minor Planet Center. Detectările provizorii sunt recunoscute ca descoperiri de asteroizi și trebuie acum să fie supuse unor observații suplimentare pe o perioadă de trei până la cinci ani pentru a verifica orbita asteroidului și a consolida orice măsurători suplimentare ale obiectului. Creditul pentru descoperire poate fi acordat altor persoane, în funcție de circumstanțele descoperirii.

Conform raportului de detectare finalizat de IASC, echipa SIRIUS alcătuită din Vlad Alexandru Lazanu și Bogdan Constantin Lazanu și coordonată de prof. Ioan Adam, a înregistrat în această campanie 3 detectări preliminare. Reamintim că până în momentul de față, sunt doi asteroizi descoperiți de echipa SIRIUS prin programul IASC.
Așteptăm cu nerăbdare să ne alăturăm din nou la campaniile viitoare!

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM