Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică 2016

Ediţia a XIV-a a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică s-a desfăşurat în perioada 20-24 aprilie la Craiova. Din judeţul Vaslui au participat la cele două categorii de vârstă,  cinci elevi.

        Atât probele pentru stabilirea clasamentului etapei naţionale (proba teoretică şi proba observaţională pe hartă), cât şi proba de analiză a datelor (probă de selecţie pentru lotul naţional lărgit), s-au desfăşurat la Colegiul Naţional „Elena Cuza”.
La categoria juniori, Alexandru Vătămanu, clasa a VIII-a, Şcoala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, membru al Asociaţiei Astronomice „Sirius”, pregătit de profesorul Ioan Adam, a obţinut Menţiune de Onoare din partea Societăţii Române de Fizică.

        La categoria seniori, Daniela Chiriac, clasa a IX-a, Colegiul Naţional „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad, îndrumată de profesorul Cătălin Angheluţă, a primit de asemenea o Menţiune de Onoare.

        De menţionat că juniorul Ştefan-Adrian Mihai, clasa a VIII-a CNRC / AAS, nu a putut participa la ONAA, fiind calificat şi la Olimpiada Naţională de Geografie. Din acest motiv a fost înlocuit de Ada Rotaru, clasa a X-a CNRC / AAS. Au mai participat la ediţia din acest an Elena Eugenia Onose, clasa a XI-a CNRC / AAS şi Miriam Diţu, clasa a IX-a, CNRC / AAS.

         Programul olimpiadei, caracterizat printr-o continuă schimbare, a inclus şi o vizită la Facultatea de Electrotehnică a Universităţii din Craiova.

               Prof. Ioan Adam