Participare AAS la proiectul internațional ERATHOSTENE, ediția 2020

Folosind mijloace simple și matematice ușoare, oamenii din vechime au reușit să măsoare raza Pământului și să estimeze distanțele dintre Pământ și alte corpuri cerești. În cadrul proiectului ERATHOSTENE inițiat de Departamentul de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Argentina Physical Society, elevi din întreaga lume coordonați de profesori, măsoară raza Pământului, așa cum a făcut Eratostene din Cirena în urmă cu 2300 de ani: cu bețe, umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.

Obiectivele proiectului: Descrierea geometriei modului în care razele Soarelui lovesc Pământul la diferite latitudini; Descrierea modului în care a fost măsurată circumferința Pământului pentru prima dată cu mii de ani în urmă; Descrierea modului de determinare a umbrei minime la prânz, într-o locație oarecare; Măsurarea unghiului dintre razele Soarelui și verticală la trecerea la meridian a Soarelui; Calcularea razei terestre.

Ceea ce se măsoară direct în preajma echinocţiului de toamnă, este umbra unei tije verticale (fixată pe podea, suspendată sau montată pe o bază nivelată) și lungimea acesteia. Ambele date permit calcularea înclinației razelor solare la amiaza solară a acelei zile.

Asociaţia Astronomică „Sirius” a participat la ediția 2020 a proiectului internaţional ERATHOSTENE cu o echipă MiniAAS, alcătuită din elevi de la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad: Cristian Silvestru / cls. a VI-a, Marian Cotună / cls. a VI-a, Eduard Cotună / cls. a VIII-a, Dragoș-Gabriel Csepel / cls. a VII-a și Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad: Alexandra Larisa Ţibuleac / cls. a VII-a, Andreea Rebeca Papuc / cls. a VII-a. Mulțumesc cu această ocazie doamnei Director prof. Mariana Balan, domnului Director adjunct prof. Georgel Bradu și domnului prof. Adrian Profir, pentru implicarea în acest proiect educațional în calitate de profesori colaboratori.

Felicit pe foarte tinerii astronomi amatori care în condiții de pandemie s-au implicat în acest proiect internațional. Pregătirea lor s-a realizat în perioada vacanței de vară prin efectuarea lucrării practice „Gnomonul. Determinarea distanței zenitale a Soarelui”, în cadrul proiectului AAS „Tabăra de lângă casă” derulat la Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad.
Coordonatorii proiectului internațional ERATHOSTENE vor analiza în perioada următoare rezultatele de la școlile și organizațiile participante.

Profesor coordonator, Ioan ADAM