Participare AAS la „Săptămâna Mondială a Spațiului” 2020

„Săptămâna Mondială a Spațiului” 2020 a fost sărbătorită în acest an diferit, cu limitări ale întâlnirilor live din cauza pandemiei COVID19. Tema Programului „World Space Week” 2020, „Sateliții îmbunătățesc viața”, oferă oportunități perfecte pentru a sărbători în siguranță zborul spațial uman. Sateliții artificiali sunt ușor vizibili atunci când privim cerul, în orice noapte senină.
Pentru a sărbători realizările oamenilor în explorarea spațială, Asociația Astronomică SIRIUS a organizat un eveniment „tradițional” intitulat: Sesiune de observații – Constelațiile cerului și constelațiile satelitare.

La sesiunea de observații au participat elevi de gimnaziu și liceu / membri ai Asociației Astronomice SIRIUS. În cadrul temei propuse pentru ediția 2020, elevii au identificat timp constelațiile vizibile la momentul observațiilor și sateliții artificiali care traversează cerul (SL, CZ, ARIAN, GENESIS, SEASAT, LEMUR, STARLINK).

În cadrul activității, prof. Ioan ADAM a prezentat aspecte despre mișcarea sateliților, scopul pentru care au fost proiectați și strălucirea acestora. Urmărind mișcarea lor, elevii au remarcat variația magnitudinii aparente, ceea ce le-a oferit posibilitatea unui „antrenament” în identificarea magnitudinii aparente prin asocierea strălucirii corespunzătoare stelelor de referință din diverse constelații.

„Săptămâna Mondială a Spațiului” este o oportunitate pentru a entuziasma tinerii în privința potențialul spațiului și a determina creșterea comunității noastre spațiale. Menționăm că evenimentul AAS a fost înregistrat pe site-ul WSW 2020.

Președinte AAS, prof. Ioan ADAM