Participare la Cursul de inițiere în CanSat și Astro Pi – misiuni spațiale pe înțelesul elevilor

Spaţiul cosmic constituie o provocare pentru comunitatea mileniului III. Suntem interesaţi în îmbunătățirea vieţii pe Terra, în extinderea vieţii în spaţiul extraatmosferic, în căutarea vieţii în Univers. Pentru a explora Universul, trebuie să pregătim o nouă generație de exploratori. Din această perspectivă, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO România) desfăşoară activităţi menite să atragă elevii către materiile STEM (stiinţă, tehnologie, inginerie, matematică).

Formarea cadrelor didactice din învăţământul liceal se realizează periodic prin organizarea unor cursuri. Astfel, în perioada 8-11 februarie 2018, ESERO România a organizat la Gura Humorului / Voroneț, județul Suceava, un curs de iniţiere în CanSat şi Astro Pi –misiuni spațiale pe înţelesul elevilor. Cursul se adresează cadrelor didactice din învăţământul liceal, precum şi profesorilor din cluburi ale copiilor / afterschools cu activitate în grupa de vârstă a claselor IX-XII. ESERO a oferit sprijin material / gratuitate participanţilor pentru curs, cazare şi masă. În cadrul cursului au fost tratate subiecte precum integrarea de senzori, analiza de semnale de comunicație, transmisia și prelucrarea datelor obținute, introducere în programarea de senzori.

Selecţia candidaţilor a vizat competenţa, precum şi interesul de a disemina cunoştinţele şi experienţa dobândită în cadrul cursului către elevi, precum şi către alţi profesori din localitatea de domiciliu, pentru a atrage cât mai mulţi elevi către  ştiinţe / tehnologii spaţiale şi materii STEM.

Din partea Asociaţiei Astronomice „Sirius” a participat în calitate de mentor al echipajelor pregătite pentru concursurile organizate de ESERO, electronist Florin Doboş.

Sesiunile au inclus temele: Introducere: CanSat în Europa şi România. Introducere Astro Pi; Ce este un CanSat? Kitul explicat; Senzori şi analiza de semnal; Transmisia datelor şi data handling; Programarea misiunii primare; Sisteme și antene de telecomunicații spațiale; Sisteme și dispozitive de recuperare; Competitia Astro-Pi; Hardware, inițiere în formatarea și instalarea SO pe card, introducere în Python și experimente cu senzorii SENSE HAT. Lectori: ing.Cristina Stancu, ESERO România Manager Adjunct, Agenţia Spaţială Română, Dr. ing. Alexandru Iovanovici , Universitatea Politehnică Timişoara, Drd.ing. Gabriel Anastasiu, prof. CN Dragoş Vodă” Câmpulung Moldovenesc, CCSC FIESC Suceava.

La încheierea cursului, ing.Cristina Stancu, ESERO România Manager Adjunct, a oferit cursanţilor Certificate de participare.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam