Participare AAS la cea de-a treia ediţie a Şcolii de Vară Oxford

Comunitatea românilor din Oxford a lansat în 2016 un proiect special: o Şcoala de Vară pentru elevi de clasa a X-a și a XI-a din România, cu potențial academic, care provin din familii cu venituri modeste, dornici să experimenteze o săptămână de activități multidisciplinare alături de universitari, profesioniști și studenți din Oxford. Toate cheltuielile (călătorii, cazare, mese, materiale educaționale) sunt acoperite prin sponsorizare privată de la persoane și organizații care doresc să susțină acest proiect. Școala de Vară este condusă de un grup de cadre universitare, profesioniști și studenți români pe bază de voluntariat.

Scopul principal al şcolii de vară „Oxford for Romania” este să expună elevii la un alt sistem educațional, să îi încurajeze să devină mai implicați în comunitățile locale și să își construiască propriul traseu în carieră.Termenul limită pentru înscrieri la ediţia din acest an a fost 22 aprilie.

Selecția este competitivă și ține cont de performanțele academice, implicarea în activități extra-curriculare, perseverența și motivația fiecărui aplicant. Menţionez că la actuala ediţie s-a înscris şi Alexandru Vătămanu, elev în clasa a X-a la C.N. „Gheorghe Roşca Codreanu” Bârlad / membru al Asociației Astronomice „Sirius”-Club UNESCO, cunoscut publicului prin rezultatele obţinute la Olimpiada de Astronomie şi Astrofizică şi concursurile de profil. Din această perspectivă, menţionez că în calitate de profesor îndrumător/antrenor în cadrul Asociației Astronomice „Sirius”, am trimis organizatorilor recomandarea solicitată. Au aplicat pentru această ediţie a Şcolii de Vară Oxford peste 400 de elevi. În urma procesului de selecţie şi a interviului cu candidații pre-selectați, Alexandru Vătămanu a fost anunţat că este admis la Şcoala de Vară Oxford.

Oxford for Romania Summer School 2018 se va desfăşura în perioada 25 august – 2 septembrie. Programul va include cursuri multidisciplinare, seminarii, ateliere și tutoriale „1 la 1” inspirate de modelul de predare folosit în mod tradițional la Oxford. În completarea cursurilor de astrofizică, media, matematică, lingvistică, antreprenoriat, programul școlii de vară va conține o selecție de activități recreative și de educație alternativă, menite să-i ajute pe cursanți să experimenteze stilul de viață al unui student la Oxford: vizite la colegii şi muzee, seri de film, activități sportive și o excursie la Londra.

  Îl felicit pe Alexandru pentru reuşita demersului început anul trecut de a participa la o școală de vară multidisciplinară transformatoare! Cu siguranţă, Alexandru îl are ca model pe Vlad-Dumitru Mărgărint, doctorand la faimoasa universitate Oxford din Marea Britanie.

Preşedinte AAS, prof.Ioan Adam